בינה עסקית (באנגלית: Business intelligence, בראשי תיבות: BI) היא תחום בטכנולוגיית המידע העוסק בבניית מערכות העוזרות לארגון להפיק מידע משמעותי מבחינה עסקית מתוך מכלול הנתונים הנאספים על ידיו.
יופי, עד כאן ויקיפדיה. עכשיו מה בתכלס?
אני לא חושב היום שיש ארגון שאין מערכת BI כלשהי… אפילו עסקים קטנים (SMB) יש אתר אינטרנט שמביא להם תנועה לעסק, הם יכולים למדוד את התנועה, מאיפה היא באה, מה היא חיפשה בדיוק באתר, המרות, יעדים ועוד ועוד, עולם שלם וכל זה באתר אחד.
למה אני צריך את זה?
בעולמנו המקוון כל פיסת טרנזקצית מידע יכולה לתת לנו תובנה על העסק וכנגזרת מזה קבלת החלטות עסקיות טובות יותר.
עכשיו קחו את פיסת המידע הזאת ותכפילו אותה במיליונים ובמיליארדים, איך מבינים מה הולך שם? איך גוזרים תובנות עסקיות מכל כך הרבה מידע בכדי בסופו של דבר לקבל החלטות נכונות יותר עבור העסק? נחשתם נכון, מערכות BI משלל סוגים. שמות כמו: Qlik sense, Tableau ,Power BI של מייקרוסופט, Oracle,פריוריטי ועוד רבות אחרות נמצאות בשוק ומציעות טכנולוגיות חזותיות מתקדמות לניתוח והצלבת נתונים.
מה המטרה העיקרית בעת הטמעת מערכת BI בארגון?
ובכן, כמובן שהשאלה היא רחבה מאוד ונכון שאם אתן את התשובה לשאלה הזאת במשפט אחד זה יעשה עוול לכל הדיון שלנו. ובכל זאת, אם הייתי חייב להגדיר במשפט אחד מה לדעתי מטרת העל בעת הטמעת מערכת BI בארגון, מה ה KEY FACTOR הנדרש על מנת להגדיר את הפרוייקט בהצלחה, על מנת שלא נגיע למצב שזרקנו עשרות ואף מאות אלפי שקלים לפח כי בנינו מערכת מדהימה אבל אף אחד לא משתמש בה? וכבן התשובה שלי רבותיי: שינוי תרבותי!
אני מדמיין את הסמנכ"לים, אנשי המכירות, שרשרת אספקה ושאר מנהלים מגיעים בבוקר פותחים את המחשב ודבר ראשון, לפני מיילים, לפני אקסלים, לפני YNET, פותחים את ה Dashboard. מקבלים את הטיפ היומי, ומספרים על כך לעמיתיהם או מסיקים מסקנה ונוקטים פעולה. מקבלים התראות על חריגות מסוימות או אזהרה על אי עמידה ביעדים ונוקטים פעולה.
אתגרים
אם אמרנו שה KEY FACTOR הוא שינוי תרבותי, אז האתגר של שינוי תרבותי בכל ארגון הוא קיבעון. קיבעון מחשבתי ותודעתי הוא האויב של השינוי. לעיתים, במיוחד שעוברים בין מערכות BI, הלקוחות ידחפו לקבל את מה שהיו רגילים לקבל לפני. "תעשה שיראה אותו הדבר, שיחשב אותו הדבר ומשם נמשיך" בהכרח מערכת שנבנתה לפני 10-15 שנה לא תשרת ביעילות את מטרתה מכוון שאופי ניתוח הנתונים משתנה כל הזמן. עוד ועוד שיטות ויזואליציה מומצאות כל יום, עוד ועוד טכנולוגיות רלוונטיות נכנסות לשוק והשיטה שלהסתכל על מספרים באקסלים ולנסות להסיק מסקנות נחשבת היום כבר מיושנת. במקום זה אנחנו רוצים לנטר מידע באופן שוטף ולהקפיץ התראות, להבליט את מה שצריך שיקפוץ ובכך לגרום לשינוי התפיסתי בארגון שיש לדבר מספרים ונתונים ולא תחושות או הרגשות.
במאמרים הבאים אעסוק בהיבטים הטכנים יותר כמו למשל איזה מערכת כדאי לבחור? מהי שיטת קריאת הנתונים הכי המתאימה ביותר עבורך (למשל OLAP או tabular) ועוד.
שתפו, תגיבו חופשי, מה שבא לכם 😊